Woningnood jongeren
In onze samenleving worden jongeren op een bijzonder zorgwekkende manier getroffen door de woningnood. Het gebrek aan betaalbare en toegankelijke huisvesting vormt een ernstige belemmering voor hun welzijn, toekomstperspectieven en algehele levenskwaliteit. Als conservatief-liberale jongerenorganisatie willen we de aandacht vestigen op dit prangende probleem en pleiten voor concrete maatregelen om woningnood onder jongeren aan te pakken.
Woningnood onder jongeren heeft verstrekkende gevolgen. Het belemmert hun vermogen om onafhankelijk te worden van hun ouders en een eigen leven op te bouwen. Jongeren die geconfronteerd worden met hoge huur- en woonlasten, of zelfs dakloosheid, ervaren vaak stress, financiële druk en onzekerheid over de toekomst. Dit heeft gevolgen voor hun mentale gezondheid, carrièrekansen en algemeen welbevinden.
Het is van essentieel belang dat de overheid en de particuliere sector gezamenlijk stappen ondernemen om toegankelijke woonmogelijkheden voor jongeren te creëren. Dit omvat het bouwen van meer betaalbare woningen, doorstroom aanmoedigen, het herzien van huurbeleid en het ondersteunen van programma’s voor jongerenhuisvesting.
Het moet voor jongeren mogelijk zijn om fatsoenlijke huisvesting te vinden zonder hun financiële toekomst op het spel te zetten. Daarvoor is het nodig dat de Nederlandse overheid andere keuzes maakt.
JONG21 wil:
- Dat een studieschuld niet betekent dat starters minder kans op een hypotheek hebben, zoals beloofd bij de invoering van het leenstelsel.
- Woonruimte (bijvoorbeeld flexwoningen) creëren voor jongeren in de streek waar zij opgroeien.
- Jongeren, ipv statushouders, voorrang op een sociale huurwoning in hun regio geven.
- Bevorderen van doorstroming door bejaardentehuizen te heropenen.
- Minder internationale studenten toelaten zodat er meer studentenkamers beschikbaar zijn voor Nederlandse studenten.
De woningmarkt van het slot
Dat onze woningmarkt muurvast zit, is het gevolg van politieke keuzes zoals te veel immigratie, doorgeschoten regelgeving, verstikkende duurzaamheidsmaatregelen en het ondermijnen van marktwerking. Het woningtekort dreigt hierdoor op te lopen tot bijna 1 miljoen in 2030, indien er niets verandert.
Een van de hete hangijzers is de hoge immigratie. Nederland had in 2022 een positief migratiesaldo van ruim 220.000. Al deze mensen hebben een dak boven hun hoofd nodig. De toestroom van nieuwe immigranten dient daarom drastisch ingeperkt te worden om de woningmarkt voor Nederlanders te ontlasten.
Marktwerking wordt vaak gezien als de oorzaak van hoge huren en onbetaalbare huizen. Het tegendeel is echter waar. Bij voldoende huizenaanbod kan marktwerking juist voor lagere huren zorgen. JONG21 wil vraag en aanbod in balans brengen door belemmeringen weg te nemen en woningbouw te stimuleren. Verstikkende regels voor verhuurders in de vrije sector moeten worden geschrapt. We hebben alle partijen nodig om de markt weer gezond te krijgen.
Stikstof- en duurzaamheidsregels, evenals strikte vergunningen, moeten flink worden versoepeld. Regelgeving die de bouw van betaalbare woningen belemmert, moet worden vervangen. Hierdoor kan er meer gebouwd worden en zullen er in zijn geheel meer woningen beschikbaar komen.
JONG21 wil:
- Immigratie drastisch inperken om de druk op de woningmarkt tegen te gaan.
- Een nieuwe stad bouwen voor 100.000 tot 150.000 inwoners.
- Oplossingen vanuit de markt omarmen; samenwerken met beleggers om de bouw van huurwoningen te stimuleren.
- Deregulering door woningsplitsen, samenleefvormen en bestemmingswijzigingen toe te staan.
- Verstikkende regels die de bouw van nieuwe woningen belemmeren moeten wijken.